woensdag 22 februari 2017

Met het oog op de verkiezingen

De wereld is te ingewikkeld geworden. De kiezer is verandering zat. Ze willen helemaal geen Nexit, want ze kijken vol afschuw naar de Brexit. Ze willen geen blonde dictator, want die zien ze in de VS chaos veroorzaken. Ze willen niet dat er mensen met een islamitisch geloof bijkomen, want ze zien aanslagen van middeleeuwse gruwelijkheid in naam van die god, zowel in het Midden-Oosten als hier in de buurt.

De kiezer wilt geen politiek correcte argumenten waarom de sociale hiërarchie binnen een land aangepast moet worden. De kiezer wil geen grote plannen om alles anders en beter te maken. Ze willen ook niet meer efficiëntie, meer marktwerking en een betere zorg voor het milieu, zeker niet als dit tot verzwaring van de lasten leidt. De kiezer wil liever niet herinnert worden aan de onvermijdelijke tekorten die een consumptiemaatschappij met zich meebrengt.

De kiezer stemt voor een leider die weerstand durft te bieden aan de verandering. Die weerstand kan zich op verschillende manieren uiten. In Trump vinden ze iemand die de tijd kan terugdraaien naar toen alles nog huiselijk en Amerikaans was. Het liefst naar de jaren vijftig. In Wilders zien sommigen nog steeds iemand die het tij kan keren, maar hij belooft te weinig. Hij belooft alleen iets aan immigratie te doen en Europa. Maar weg uit Europa is chaos en chaos is beangstigend.

Jesse en Marian willen zoveel veranderen, dat levert ook chaos op. Nee, uiteindelijk zal de kiezer gaan voor wat ze kennen, wat ze vertrouwen. Voor een Lodewijk, een Mark of een Alexander. Maar de kiezer vergist zich ook in deze keuze. De verandering die deze mensen voorstaat is die van nog meer consumptie, nog meer afstand tussen de kiezer en zijn baan. Het neoliberale gif zit al diep in deze partijen.

Ik zou daarom aanraden van deze schijnveiligheid af te zien, maar ik ben bang dat het nog steeds de beste keuze blijft in de ogen van de meeste mensen. Veiligheid betekent kiezen voor ‘het bekende’. De kiezer wil liever niet veranderen, ze wil de tijd terugdraaien, maar er valt helaas weinig aan te doen. De wereld zal hoe dan ook veranderen. Dat is al lang geleden in werking gezet. Het enige wat de kiezer kan doen is kiezen voor hoe die verandering gaat plaatsvinden.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten