vrijdag 30 september 2016

Vrijheid van de één


Vrijheid is er in alle maten, maar het echte vrij zijn is voorbehouden aan de gevangene. Alle andere vrijheid is een abstractie, een ultieme afgeleide van de vrijheid die God ons gaf en de engelen niet. That’s how we get ants, sprak Lucifer Morgenster en kwam in opstand. Om met een derde van de heerschare van de hemel in de hel te vallen. Een gevang van Gods makelij. Vrijheid om te zeggen wat je wilt. Vrijheid om te zien wie je wilt. Vrijheid om te gaan waar je wilt. Vrijheid om te denken wat je wilt. Vrijheid om te eten wat je wilt. Wat je wilt is de vrijheid om te willen, maar wat wil je?

De meeste mensen willen, geloof ik, een huis om in te wonen en soms eentje in een ander land, om vakantie in te houden. Van stof mag deze laatste ook zijn. Eten schijnt hoog op de wenslijst te staan, net zo goed als kleding. Elke dag een andere, liefst schone, onderbroek. Vegetarische worst of kaas van een geit, het maakt niet uit. Kinderen krijgen is populair, al wordt dat graag overschat. Spijt achteraf is toch iets anders dan spijt van je nieuwe koelkast. Ach, zoveel materie om te hebben, maar dat gaat alleen hand in voet met een goede gezondheid en veiligheid op straat.

Het wordt ook wel eens onderschat wat er moet vallen voor de veiligheid op straat. Uit misplaatst gevoel voor veiligheid roept Wim Wild, Venlo’s zuurkoolhoofd (Zijn Naam zal niet geschreven worden) dat de boeken die het kwaad in mensen uitdagen moeten worden gearresteerd en dat de tempel waarin alleen mannen zitten die de verkeerde kant opbidden moet worden gesloten. En dan, ja, in een VPRO-programma voor half intellectueel Nederland (de andere helft kijkt liever naar Feyenoord-PSV), vertelt premier Teflon dat de Turken kunnen oppleuren. Prachtig taalgebruik! Zoveel poëzie van de afgrond. Alles voor de veiligheid.

Voor veiligheid zijn we bereid al ons gevoel voor privacy op te geven. Als de staat op onze bankrekening of in een patiëntendossier wil kijken mag dat. Voor de veiligheid. Je weet maar nooit waar die terroristen zich ophouden. Veiligheid is ook belangrijk in de persoonlijke omgang. Iemand met woorden kwetsen kan zomaar gelijkgesteld worden aan iemand met de hand slaan. Uit angst schelden mensen het internet vol onder het mom van hun gegarandeerde recht op vrije meningsuiting. Schril wordt deze gevierd, de vrijheid om te mogen zeggen wat er in je bolletje opkomt. Zou je ze niet willen muilkorven?

Maar het verbod om bepaalde dingen te zeggen leidt tot een verbod op denken en dat maakt van het hoofd een kooi om uit te willen ontsnappen. Het maakt van beleefdheid, bescheidenheid en tact een gevangenis. Het maakt van een redelijk mens een crimineel die zijn Alcatraz wil vernietigen. Zijn de heren Zuurkoolhoofd, Teflon en Drumpf gevangene van hun hoofd? Nee, zij zijn degene die veiligheid beloven in ruil voor je vrijheid. Angst is een bodemloze put en het grenzeloze verlangen ernaar zorgt dat jouw vrijheid in hun dienst komt te staan. Hun ongebreidelde vrijheid om te kraaien wat ze kunnen om stemmen te vangen, zoals Christus zielen vangt, berooft ons van de vrijheid om uit te maken wat we zelf willen. Als er één is die de waarheid spreekt zijn allen die anders spreken leugenaars. That’s how we get ants!

Pak dat gevoel van onveiligheid op, draai het rond, en kijk naar waar het vandaan komt. Angst is een bodemloze put. Niks is ooit echt veilig. Altijd zal wel iemand als een kraai moord schreeuwen. Maar pak het aan waar het kan, bij de mensen, bij hun gevoel. Laat weten dat perfecte veiligheid niet kan bestaan. Dit is waar we het mee moeten doen. Elke harde vuist zal het alleen maar erger maken. Elke poging onze vrijheid verder in te perken zal ons gevoel van veiligheid verder verzwakken.Geen opmerkingen:

Een reactie posten