zaterdag 16 juli 2016

De Goedweerkerk

Livia's baby detail
In de jaren tachtig begon het als ene kleine cult in een plaatsje onder Reykjavik, Hafnarfjodur, en groeide langzaam uit tot Asatru, de verering van Thor, Odin en de rest van de kliek Vikinggoden. Rond 1983 splitste een sekte af die het zat was om te offeren aan almachtige wezens die het miezerige weer op IJsland in stand hielden. Dat was onder leiding van de charismatisch Sigur Sigurson, een voormalige bibliothecaris. Hij stelde voor om alleen nog Balder, god van de lente te aanbidden. Al snel raakten die specifieke naam uit het zicht en werd de bijnaam ‘Gott Veður‘, oftewel Goed Weer' standaard. Zo werd de Goedweerkerk geboren.

In deze versie kent de kerk gelovigen van vooral boven de Kreeftskeerkring en onder de Steenbokskeerkring, maar ook in Bangladesh zijn er vele aanhangers. Gelukkig is het makkelijk te verbinden met de grote religies. Iedereen wil tenslotte goed weer en iedereen gelooft het liefst in het goede. Iedereen denkt, zoals Musonius al zei, een Goed Mens te zijn. Er is zelfs een stroming die ervan overtuigd is dat anderen ook goede mensen zijn, maar die worden een beetje meewarig bekeken. Er valt tenslotte niks van te bewijzen. Een goed mens wordt men door daad en niet door geloof.

Maar de focus ligt natuurlijk bij aanbidding van de zon in al haar gedaantes. Zeker in landen als Nederland zien we een groei van het aantal aanhangers. Decades lang is dit volk al overtuigd van de eigen goedheid en zag geen reden dit door gebed of welke andere gekkigheid te bevestigen of versterken, maar het aanhoudende slechte weer dat de zomers parten speelt nodigt steeds meer uit. Tenslotte is er geen hoger goed dan in de zon bakken en een barbecue met vlees vol te plempen. De Balder van het Nederlandse lage land gaat dan ook hand in hand met zonnespray en aanmaakblokjes.

Natuurlijk zijn er ook mensen die graag in alles wat ze om zich heen zien alleen het goede weer zien. Kom niet aan met kritiek van welke soort, want voor je het weet ben je een azijnpisser, of nog erger, heb je de sfeer verpest. Chagrijnen zijn nooit welkom. Deze mensen hebben liever een bubbel van gelijkgestemden rond zich. Je kan ze herkennen aan een weltevreden glimlach, zo tevreden met zichzelf en de wereld dat je ze bijna zou gaan vragen waar ze aan lijden.

Een aparte afsplitsing binnen de Goedweerkerk denkt graag dat alles wat er gebeurd direct op hunzelf is betrokken. Schijnt de zon dan zijn ze blij, regent het dan zijn ze triest. Wint een politieke partij die hun voorkeur heeft in een ander land dan gaat alles goed met de wereld, met de HELE wereld wel te verstaan, maar als er een aanslag is in datzelfde land gaat ook echt de hele wereld, jawel, de GEHELE wereld, naar de kloten.

Wat deze groep gevoeglijk vergeet is dat de hele wereld voor hen niet erger is geworden. Dat is deze voor de slachtoffers en de directe familie. Bovendien is hun leven nog net zo comfortabel als voorheen, terwijl zij in bijvoorbeeld Syrië nog steeds een levende hel is. Niet slechter of beter dan voor de aanslag plaatsvond. In hun wereld is alles inderdaad naar de kloten, maar ze kunnen altijd nog over de grens kijken naar de welvarende rust in bijvoorbeeld Nederland.

*

Inzet bovenaan is natuurlijk weer een detail van Livia‘s baby, een muurschildering die ik bij Piet D. thuis in opdracht maak. Voorbeeld is de Tuin van Livia, te zien in een museum vlakbij Rome. De schildering begint zijn eind te naderen, maar voorlopig toon ik hier alleen details. Wanneer de tijd van de presentatie bekend is volgt natuurlijk een uitnodiging.

*

Liedje van de week lijkt mij The Police met ‘Walking in your footsteps‘. Zo‘n zuiver popnummer als het om de tekst gaat, kritisch, scherp, indringend en een prachtige verbeelding van sentimenten die in die tijd wijd verbreid waren, maar dan dat hypnotische getrommel als basis, met het scherpe gitaar er overheen. Daar begint het mysterie.

1 opmerking:

  1. Vluchten kan niet meer
    ik zou niet weten hoe
    vluchten kan niet meer
    ik zou niet weten waar naartoe

    BeantwoordenVerwijderen