vrijdag 15 april 2016

Livia’s baby

Er was ooit eens een koning. Er was ooit eens een koningin. En de koningin had het nogal warm in de zomer, net als de koning. Ze besloten een leuk optrekje te bouwen, ergens in het land. In een van die kamers lieten ze een fresco maken, verf in natte gips, van een tuin waarin alles bloeit en de vogeltjes vrolijk fluiten. Die koning was Augustus, eerste ‘keizer’ van Rome en die koningin was Livia Drusilla. Zij leefde van 58 voor Christus tot 29 na. Een leven van 87 jaar als een van de machtigste vrouwen van haar tijd.

Op een prachtige berg, in de buurt van de Tiber, met uitzicht over de stad die je regeert, maar de zonnegod is altijd straffer, dus moet je zo nu en dan terugtrekken in een koele ruimte. Met sofa’s en bediendes die een zacht briesje veroorzaken met hun pauwenveren waaiers, hun parfum van de zeldzaamste bloemenolie gemaakt, in dure Chinese zijden toga’s. Je hoeft maar met de vingers te knippen of er staat een karaf zoete wijn klaar waarin fruit uit Afrika drijft, of een fris glas met water uit de bron verderop, met vriendelijke zwavelachtige smaak. Iemand met een lier declameert een gedicht van Ovidius. Het is Ovidius zelf in de eenvoudigste toga mogelijk die bij zijn ambacht hoort. Vergilius ligt verderop.

Daar ben ik dus de afgelopen maanden zo mee bezig geweest dat ik nauwelijks tijd kon vinden om een nieuwe blog te schrijven. In opdracht van een ex-collega om zijn muur met een stukje van deze tuin te versieren. Een stukje? Noem vier meter zestig bij drie meter veertig maar een stukje! Het prepareren kostte veel tijd, het opzetten van de schildering was geen sinecure, maar nu zit ik in de details en dat duurt een eeuwigheid. Een prettige eeuwigheid in acryl, met oolong thee en vrolijke discussies met de opdrachtgever. Ja, het is bij hem thuis, zeven hoog, met uitzicht over de stad. Volgende blog meer en ook wat foto’s van het werk zelf.

*

Overigens was het deze week The Cure-week en heb ik zo'n beetje alles van ze afgeluisterd. Zeer de moeite waard. Goed voor je gevoel.


Livia's tuin (het origineel, volgende keer foto's van mijn werk)


3 opmerkingen:

  1. Wow,heb je blog gemist maar je maakt het meteen weer meer dan goed. <3

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het wordt schitterend Marcel, nee, ik zeg het niet goed, het IS.

    BeantwoordenVerwijderen