donderdag 3 maart 2016

Moderne Nero

- Señor Drumpf en de dood van democratie zoals we die kennen

We weten allemaal hoe het er op het moment in Amerika aan toegaat met de verkiezingen. Aan de ene kant señor Drumpf, de oempaloempa met het alien kapsel en aan de andere kant een communist en een realpolitiker die al te lang in Washington rondloopt om echt te kunnen vertrouwen. Laten we het zo zeggen, ze is ongeveer zo betrouwbaar als de rest van de politici daar. In dit stukje uit de Guardian wordt betoogd dat mensen op señor Drumpf stemmen, niet alleen omdat hij hun rancune zo goed weet te kanaliseren, maar ook omdat ze het hebben gehad met de oude politiek. Komt dat bekend voor? Mij wel. De Kiezer wil iets nieuws proberen en aangezien politiek hun weinig oplevert (maar waarom dat denken, want echt, Obama heeft veel gedaan voor Amerika, oké, bygones) en corrupt zijn kiezen ze voor iemand die tenminste ook vermaak oplevert. Klinkt dat plat en ordinair en te vreselijk voor woorden? Zuurkoolhoofd hier heeft ook vaak genoeg de lachers op de hand en is vorig jaar zelfs tot politicus van het jaar verkozen. Gaan we echt zo hypocriet zijn om niet toe te geven dat een deel van zijn aantrekkingskracht ligt in zijn lef en gevoel voor humor/drama? Oh, we kunnen er ons zo lekker over opwinden! Wat een genotje!

Zo, we zijn al een stuk op weg in de blog en het is diep in de nacht. Op Joetjoep speelt een live-registratie van Peter Murphy, Trent Reznor en Tv On The Radio-leden die het nummer ‘Bela Lugosi is dead’ spelen. Het wordt gevolgd door een versie van Gary Numans ‘Cars’, van Nine Inch Nails, met Numan zelf. Muzikanten die niet behoren tot de populaire mainstream, maar klassiekers op hun eigen manier zijn. Als je eens wat anders wilt zit je goed. Weg met de jaren zestig!Overigens denk ik dat señor Drumpf een moderne Nero zal blijken. Geen presidentskandidaat eerder is zo alleen met uiterlijk vertoon geassocieerd als hij. Niemand is zo weinig concreet over zijn plannen voor het land en niemand volgt zijn ego zo sterk. Kan je het voorstellen straks in Washington, met in gouden letters Drumpf op het Witte Huis? Het zal ook de eerste keer zijn dat een postorderbruid First Lady wordt. Zo erg kan het dan niet met immigranten zijn, neem ik aan. Vermaak is wat we willen en vermaak zullen we krijgen!

Ik moet toegeven ook al een tijdje moe te zijn van politiek. Hoe kan je een premier serieus nemen die de woorden van het CBS omdraait omdat de conclusie hem niet bevalt? Want nee, echte armoede kennen we niet in Nederland. Nee, maar meneer de premier, dan gaat u een beetje voorbij aan de werkelijke boodschap, namelijk dat steeds meer mensen het heel moeilijk hebben en dat mensen die te lang in die omstandigheid leven er echt lastig uit komen. Is dat niet belangrijk? Niet als we met het woord ‘armoede’ aankomen. Tja. Beetje over semantische definities husselen omdat ze niet in je straatje passen. Wat moet ik daar nou mee?

Een grappig detail trouwens over Nero. Het verhaal gaat dat hij op het dak van een of ander gebouw een concert gaf, of zelf harp speelde, terwijl Rome in vlammen opging. Nader onderzoek lijkt erop te wijzen dat zijn vijanden het verhaal enigszins hebben aangepast. Nero zou zelfs het eerste benefietconcert hebben gegeven voor de mensen die van hun huis waren beroofd door de brand. Waarschijnlijk is men daar zo pissig over geworden omdat hij het zelf ook allemaal had kunnen betalen? Je had toen nog geen onafhankelijke pers, hè?


Ik laat jullie hier achter met de wijze woorden van Toyama Koichi, onafhankelijk kandidaat voor burgermeester van Tokyo. Vermaak is his middlename.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten