donderdag 29 oktober 2015

Ash is een ijsberg

Love & rockets - de band, de comic en Bauhaus

Met een trage metalig klap komt het nummer je hoofd binnen. Het ritme nestelt zich in rotten van vier. Tussen elke klap ligt een huiveringwekkende stilte. Een synthesizer neuriet spookachtig naadloos de zang van Daniel Ash. Een sniepige stem, glieperig en insinuerend. Een man aan de rand van een vulkaan waar heet as uit wordt geblazen, de spiegelzonnebril op, de armen uitgespreid: I’m alive, so alive... Engelachtig nemen de achtergrondzangeressen het over en beheersen ze zijn insinuaties. De tekst gaat over het leven omarmen, maar de houding is van iemand die zich god waant op de bodem van een fles whiskey. Daniel Ash is een ijsberg op weg naar een Titanic. Your legs are strong, and you're so, so long


 En toen kocht ik in 1989 de cd een half jaar later in de uitverkoopbak. De cd vond ik minder. Het was een constante pose. Je weet wel, als iemand de hele tijd op dezelfde manier op een foto staat. Dat gaat ook ergeren. Love & Rockets was natuurlijk maar een popband met een alternative achtergrond. Pop is pose, zo gaat dat. De meeste goede popmuziek die ik ken stijgt daar bovenuit, maar het is uiteindelijk weinig gegeven diepte te brengen aan iets wat in essentie een schuimpje is. Daar gaat het ook niet om. Kortstondig vermaak, even worden meegevoerd, de vrolijkheid van het moment, dat zijn allemaal waardevolle dingen in het leven.Kleurenleer door Klee

Toch vroeg ik me toen al af waar die pose vandaan kwam. Die houding van zelfverzekerdheid en nonchalance. Helemaal uit het niets waren er die mannen in die clip. Vele jaren later hoorde twee vrienden praten over Peter Murphy, dat hij zo’n typische mafkees is. De zanger van Bauhaus, een art/goth rock band van 1978-1983. She’s into parties. Dat is het nummer waarover werd gepraat. Wat mijn verbazing schetste was dat Love & Rockets was opgericht door drie leden van Bauhaus. Een band die overigens eerst Bauhaus 1919 heette in hommage aan het geboortejaar van de kunstschool Bauhaus, waar Johannes Itten (van het mooie kleurenleerboek wat mij veel plezier heeft geleverd) en Lyonel Feininger bijvoorbeeld lesgaven, net als Paul Klee, Kandinsky en Theo van Doesburg. Bauhaus de band maakt het diepe van popmuziek wel waar, maar hun benadering was te artistiek voor de mainstream. Ze zijn altijd buiten zicht gebleven.Eerder dan dat ontdekte ik al dat er een strip bestond genaamd Love & Rockets. Daar had de band zich naar vernoemd. Een strip die zichzelf vernoemde naar een band die daarin speelde en wier leden in verschillende verhalen werden gevolgd. Door de broers Jaime & Gilbert Hernandez bedacht (blijkbaar was er ook een derde broer bij betrokken, Mario, maar die ken ik niet). Deze strip bestaat al sinds 1982 en is nog steeds alive and kicking. Niet alleen de bandleden worden gevolgd, maar ook hun vrienden en vrienden daarvan. Het speelt zich gedeeltelijk af in het fictionele dorpje Palomar, maar ook in Los Angelos. Het beweegt van magisch realisme met punk, katholieke en Maya invloeden naar puur hard realisme over opgroeien in een stad. De meeste karakters hebben een Latijns-Amerikaanse achtergrond en veel verhalen spelen dan ook rond het culturele overgangsgebied tussen de VS en Mexico. Je ziet hoe ze opgroeien en zo gaan de karakters steeds meer voor je leven. Het is voornamelijk in zwart-wit en  waarschijnlijk een van de beste strips die ooit zijn gemaakt. Niet zo handzaam en overzichtelijk als Maus, maar wel met een enorme reikwijdte en diepgang. Het gehele couplet aan menselijke emoties, van wuft tot diep getraumatiseerd, komt langs. Helaas, net als de band Bauhaus, zijn ze nog nauwelijks bij het grote publiek bekend, zeker niet in Nederland. Een groot gemis.


4 opmerkingen:

 1. Reacties
  1. Leuke ondertoon informatie over Bauhaus en Peter Murphy. Muzikanten waar ik nog regelmatig naar luister. En de kunstenaars van Bauhaus van voor de oorlog worden hoog gewaardeerd door mij. Van de popgroep na Bauhaus en de strip had ik echt nog nooit gehoord. Bedankt, Marcel.

   Verwijderen
  2. Blij om je wat verder te informeren, Joz! De strip is natuurlijk ook niet te versmaden, maar best moeilijk te krijgen hier in ons natte land.

   Verwijderen