vrijdag 17 april 2015

Goed nieuws!De stad Amsterdam zal helemaal overgaan op elektrische bussen! Geen uitlaatgassen meer, geen luide motoren. Bussen zullen stil als een meeuw door de straten zoeven. Ze zullen plotseling voor je staan en menig hartaanval veroorzaken. Een oud mensje dat in gedachte verzonken wacht op haar rit naar haar dochter. De bus stopt alsof geteleporteerd. Gelukkig woonde de dochter niet ver van het ziekenhuis.
Het GVB weet nog niet zeker hoe ze het geld bij elkaar gaan krijgen. Elke bus kost tussen de drie en vier ton, beetje meer dan de oude bussen. Er zijn ook meer nodig want opladen kost nou eenmaal extra tijd. Maar wat het mooie is, namelijk dat oplaadpunten plotseling standaard en overal zullen zijn. Een geweldige stimulans voor elektrisch verkeer binnen de stad. De benzine-aangedreven personenauto is natuurlijk een gotspe van een luxeproduct. Ik zie een toekomst voor me waarin we een auto huren die op de parkeerplaats voor je huis staat en ons geheel elektrisch naar een ander deel van de stad brengt. Of de stad uit, alwaar we weer een andere auto nemen.

Iemand heeft een briljant idee bedacht voor een cocktailglas in de ruimte. Je kan natuurlijk elk soort glas in de ruimte hebben, maar werken doen ze niet. Wat voor werk doet een glas? Vocht vasthouden tot het in je keel glijdt. Hey, hey, niet zo snel jij, blijf eens in het glas zitten, terwijl de bel jus d’orange druk weg drijft naar de andere kant van het ruimteschip. Het nieuwe glas heeft meerdere kleinere glaasjes binnenin, met elkaar verbonden door geultjes. Het maakt gebruik van de neiging van vocht om aan vaste materie te kleven. Zoals condens aan het dak van de tent blijft.
Onzinnig, zo’n glas? Ach, je zou ook kunnen zeggen dat een cocktailglas op aarde onzinnig is. Je kan toch direct uit de fles drinken? Nee, waar het om gaat is de inventiviteit, de behoefte iets nieuws uit te vinden. Bovendien betekent dit dat we in de ruimte willen blijven. Het mag gek klinken, maar waarschijnlijk ligt daar toch echt onzetoekomst. Op naar de volgende planeet! Mars, here we come! We vinden wel een nieuw glas uit om te drinken wat we uit Marsdruiven persen.En dan dat andere nieuws. Dat in Brazilië basisinkomen wordt uitgekeerd. Niet aan iedereen, wees niet bang, lieve VVD-ers, alleen aan de armen. Ik neem aan dat ook dat jullie een doorn in het oog zal zijn, maar goed, get with it. De toekomst is niet aan de superkapitalisten die al het geld bij elkaar schrapen om er hun kont mee af te vegen. Hey, kapitein, geef me nog eens zo’n bundeltje van duizend, ik heb me hier toch een diarree van die kreeft! Nee, nee, dat gaat mooi niet gebeuren.
We zullen voor onszelf zorgen. We zullen de ander niet zomaar in de steek laten! Niet iedereen is hetzelfde geboren. Niet iedereen krijgt dezelfde kansen. Een rijke familie is niet voor iedereen vergeven. Bovendien, wat is dat eigenlijk voor onzin? Zelfs als je werkelijk alles aan geld zelf hebt verdiend, met je eigen bloedende handen waar de nagels van los zijn gekomen, ga je dan anderen een maaltijd of huis of zelfs een bescheiden vakantie ontzeggen, of in ieder geval de kans om in zekere waardigheid te sterven? Natuurlijk vind ook ik dat we niet op jouw zak moeten teren, maar zorg dan dat het geld weer de staat instroomt. Zorg dan dat wij die armer zijn een kans hebben het van jou te verdienen.

Ja, soms is het best prettig de krant te lezen. De rest van het nieuws heb ik maar weer overgeslagen. Geen wonder dat niemand dat ding nog wil.


Een kattenplaatje

Geen opmerkingen:

Een reactie posten