vrijdag 9 januari 2015

Laten we ten oorlog trekkenLaten we ten oorlog trekken. Waartegen? Tegen de mensen die andere mensen hebben vermoord. Waar wonen ze, in welk land? In ons eigen land. Hoe kunnen we dan ten oorlog tegen ze trekken? We gaan hun heilige huizen verbranden, dit keer letterlijk. Geen genade, over de kling ermee. Trap die zwangere vrouw maar in elkaar omdat ze dat geloof aanhangt. Maar we hebben hun heilige huisjes al eens verbrand, meerdere malen, in inkt. Daar werden ze alleen maar bozer om. We zijn hun moederlanden al eens binnengevallen.

Maar onze vrijheid dan? Onze vrijheid van meningsuiting? Degene die zegt dat je politiek correct hoort te zijn, of alleen dingen zegt die economisch verantwoord zijn, die vrijheid waarmee je jezelf niet in de poot schiet? Die vrijheid te zeggen wat je wilt, om vervolgens een paria te worden als Jan Maat, Theo van Gogh of Pim Fortuyn? Die vrijheid van meningsuiting die voor de meeste mensen zo ver gaat als hun pijngrens kan verdragen? Het is hier tenminste altijd beter dan in veel andere landen. Laten we die vrijheid dan ook verdedigen. Die vrijheid van meningsuiting waarin het verboden is om een blote tiet op Fakebook te plaatsen. Ja, die vrijheid, laten we die verdedigen.

We moeten ze pakken, die schurken. Ja, inderdaad, we moeten de daders pakken en aan het gerecht uitleveren. Zou je het erg vinden als een politieman per ongeluk uitschoot en er eentje neerlegde? Ja, dat zou erg zijn. Wij zijn de wet. Wij volgen de wet. Wij zijn niet hen. (Natuurlijk zou ik dat ook wensen, dat de daders zwaar werden gepakt). Wij moeten hen laten zien dat onze wetten van staal zijn. Wie zijn hen? De wetsovertreders. De moordenaars. De bedriegers en chanteurs. De dieven en rovers. De misdadigers tegen het menselijke recht om gevrijwaard van fysiek geweld te leven.

Maar dat geloof dan, dat geloof brengt ze tot vreselijke daden. Allemaal zijn ze er toe in staat. Allemaal, want in hun boek staat dat het mag. Wij zijn niet verantwoordelijk voor wat er in hun boek staat. Wij zijn verantwoordelijk voor wat in ons boek staat, ons wetboek. Mensen in de hele wereld begaan misdaden. In Oekraïne, in Amerikaanse Highschools, in de binnenlanden van Brazilië, in de supermarkten van België. Allemaal misdadigers zonder heilige boeken. Mensen die de grenzen van de ander en het wetboek niet respecteren. Behandel ze niet naar hun boek, dan hechten ze alleen maar meer waarde aan hun boek. Dan is hun boek blijkbaar belangrijker dan hun misdadige praktijken. Stop ze in het gevang zodat het systeem hen zal breken.

Er zijn twaalf mensen in koelen bloede afgeslacht. Hoeveel maakt het uit waarom ze zijn gedood? Hoeveel moeten er nog vallen?


illustratie M. Ozymantra

2 opmerkingen:

 1. Hoe kom je erbij om incidenten te vergelijken met een religie, vanwaaruit hele volksstammen worden onderdrukt, vermoord etc?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoe kom jij erbij Leonie om die andere gebeurtenissen slechts incidenten te noemen? High school shootings zijn onderhand niet incidenteel maar structureel. Afschaffen die scholen!
  Wanneer de doorsnee moslim zo gevaarlijk, bloeddorstig en fanatiek zou zijn, waarom liggen er dan in Europa niet iedere ochtend overal mensen die door dat stelletje wilden zijn vermoord?
  Er zijn miljoenen, ik herhaal MILJOENEN moslims in Europa.
  Zeg dat per stad die minimaal een half miljoen inwoners heeft iedere nacht 10 lijken in de straten liggen?
  Het bloed zou door de goot gutsen zou je denken.
  Ze maken ' s nachts in groepjes (cellen, nog enger) de straten onveilig en steken kerken in brand.
  Pas in de een na laatste alinea neemt Marcel het geloof erbij en het cynisme is de lezeres volledig ontgaan.
  Pffff, Marcel, ik hoop dat je een breder publiek hebt. Dat verdien je tenminste!

  BeantwoordenVerwijderen