vrijdag 21 november 2014

August



Vanochtend moest ik aan hem denken: August, het grote kind met de baard in de Film van Ome Willem. Ik neem aan dat ik hier over de Film van Ome Willem kan praten zonder het te hoeven uitleggen, anders is er vast een filmpje op internet dat u kan inleiden tot dit fenomeen van mijn jeugd. Het blijft een gek ding, drie volwassenen die kinderen speelden. In Aart Staartjes en die vrouw kon ik makkelijk geloven dat ze kinderen waren, maar August, de domste eigenlijk wel, de meest enthousiaste als ik me goed herinner, die was toch anders. Zijn grote peper-en-zoutbaard probeerden ze misschien te camoufleren door opzettelijk overdreven kleding, maar mijn kinderhart trapte er toch nooit helemaal in.

Ik weet niet waarom ik aan August moest denken. Hij gaf me altijd een ongemakkelijk gevoel. Dat had ik vaak met mensen op tv die achteraf geniaal bleken, zoals JJ de Bom bijvoorbeeld. Als kind vond ik vreemd blijkbaar afstotend. De acteur die August speelde, Pieke Dassen, is overigens in 2007 overleden, iets wat ik heb gemist. Het is alweer even dat ik de Nederlandse tv ontwijk, maar het klinkt als iets dat even is gemeld in het een of andere journaal en snel weer werd vergeten.

Pieke blijkt dus ook schilder te zijn. Van onschuldig ogende, bijna kinderlijke werkjes. Zou hij die richting altijd al zijn toegedaan of pas nadat hij een groot kind in de Film van Ome Willem speelde? Ik begin er in ieder geval iets van te begrijpen. Iets in Pieke was ook een kind, een groot kind misschien, maar toch. Zou hij zijn uitgekozen vanwege zijn jeugdige karakter? Maakte Ome Willem een ensemble van zijn kindergroepje net als de Geitenbreiers dat vormden? Het is frappant hoe iemand geboren in 1926 een klein deel van mijn jeugd heeft beïnvloed, maar wiens gehele lange leven een geheim voor mij is. Van alles heeft Pieke kunnen zijn! Hij had een poppentheater en die poppen zijn echt het beste van wat ik van hem zie op de site. Wat voor man was hij, wie waren zijn kinderen? Heeft hij militaire dienst gedaan, hoe was zijn Tweede Wereldoorlog? Wat stemde hij, wat voor liefdes heeft hij gekend? Zoveel onbekend over een groot kind met baard.

Terwijl ik Pieke van een foto schets voor de onderstaande illustratie merk ik dat er een boze verbetenheid in zijn houding en ogen huist. Beter kijkend zie ik het spoor van nadenken dat ik me ook van August herinner, dat hij plots zo heel intelligent kon lijken, vlak voor hij een flater van een antwoord op een vraag gaf. Is dat misschien een spoor van wie hij echt was?


illustratie M. Ozymantra
Neerlanda zijn verkenningen in het moeras van herinneringen dat bepaalde generaties Nederlanders met elkaar verbindt, of we willen of niet. De eigenaardige, onwerkelijke karakters, voorvallen, gewoontes, gebruiken, en programma's die door de zeef van ons geheugen dreigen te vallen of dat al hebben gedaan. Een speurtocht naar wat authentiek Nederlands is, maar nooit algemeen of doorsnee was. De sneeuwvlokjes of flinters stront met een afwijkende kleur en vorm die een bijna niet te vinden afdruk in onze beleveniswereld hebben achtergelaten.


Meer hier, maar dan komt u wel op mijn oude blog Ozymantra Speelt terecht!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten