vrijdag 19 september 2014

Wat is wijsheid?Op een avond als dit, sorry dat ik niet deel in jullie vreugde om het goede weer, op een avond als dit bekruipt me opeens het gevoel dat alles zomaar heel snel gaat. Nog niet zo lang geleden in mijn leven waren er weinig echte zorgen. Het zou toch hetzelfde blijven, ook al werden we gewaarschuwd. Het weer zou altijd hetzelfde blijven. Dat lankmoedige wispelturige weer waar de Protestante mens zo goed onder gedijd. Ach, bepaalde mensen gedijen er goed onder, anderen vinden het maar niks. Dan weer regen, dan weer zon, een beetje sneeuw en een hoop onguur, met nu en dan een perfecte dag van 20, 22 graden. Ook was de rijkdom waarin we leefden een vast gegeven.

Was het allemaal een droom? Wetenschappers waarschuwen ons al sinds... Ja, wat ik heb gelezen en weet, de Club van Rome, in 1972, The limits of growth. Ze waarschuwden ons en wij lachten ze weg. Nee, dat is niet helemaal waar. Er was zure regen en daar was onze generatie mee bezig. Er was plastic en vervuiling en kernenergie, allemaal wat niet goed was. Daar was onze generatie ook mee bezig. Ik kan me dat nauwelijks nog herinneren. Op een gegeven moment leek het vergeten, alsof een grote hand met een spons het krijt van de borden in ons hoofd afveegde. We zouden nooit eindigen. Er zou wel iets worden verzonnen om het tegen te gaan. Die wetenschappers weten ook niet alles. En dat is de waarheid. De wetenschappers weten ook niet alles. Ze waarschuwen ons, maar ze weten ook niet alles, dus luisteren we niet meer naar ze. Dominees en imams weten alles.

Misschien was het beter geweest als dat toen de wetenschappers ons het onderzoek presenteerden ze ons de keuze hadden gelaten. Niemand weet goed hoe dit op te lossen. Niemand zit te wachten op een volkomen ontwrichte maatschappij omdat de natuur niet mee wil werken. Misschien zijn er inderdaad andere oplossingen dan bezuinigen en andersoortig beperken. Nu schrijft de wetenschapper: in vijftig jaar is de olie op, dus we moeten overschakelen naar andere brandstoffen. Maar wat weet de wetenschapper die de olievoorraad onderzoekt nou van een oplossing voor een gebrek aan olie? Zijn daar dan niet andere wetenschappers voor? Ongewenste raad is ongeveer zo nuttig als een binnenstebuiten gekeerde schaar. Het brengt vooral de gebruiker schade toe.

Maar het stopt allemaal en we merken het ook. Prijzen in de supermarkt stijgen. De inhoud van verpakkingen wordt kleiner. Het weer is freaky. Gekke insecten vliegen bij me naar binnen. Het water staat zo vaak hoog dat je er giebelig van wordt. Er zijn een soort tornadodingen in ons land. De vis raakt op. We hebben nog net geen geboortes van koeien met twee koppen en adders met zeven staarten. Ja, het weer verandert echt. Een ijskoude lente, een zwalkende zomer en een broeierige herfst. Wat staat er voor de winter op het menu? Dat het weer verandert maakt dus dat dingen duurder worden. Dat we de energie van de wereld opgebruiken, de fossiele energie moet ik zeggen, veroorzaakt dat ook. Dat we allerlei andere materialen opgebruiken, inclusief het dure land waarop we leven, inclusief het prachtige zoete water, dat maakt alles duurder. Dat poolkappen sneller smelten zou ons voor ons leven moeten doen vrezen. Het enige waar onze politici zich zorgen om maken is groei. Het enige waar wij ons zorgen om maken is dat we ons die gymklas kunnen veroorloven. Wat is wijsheid?


illustratie M. Ozymantra

Geen opmerkingen:

Een reactie posten