donderdag 28 augustus 2014

Keuzevrijheid

Je vraagt het je af, hoe komt dat toch als je stemt voor een partij, dat ze je later in de rug steken. Neem zoiets als de zorgverzekering. Ik kan me nog vrij aardig herinneren dat iemand, of was het een regering, besloot het ziekenfonds af te schaffen. Die was namelijk log en onhoudbaar geworden. Teveel ambtelijke besluitvorming, te weinig stimulans om efficiënter te worden. Och, wat klonken dat toch als sterke argumenten! Natuurlijk wist iedereen dat het bij ons uit de spuigaten liep met de kosten. Zeker vergeleken met andere landen. Maar privatiseren, is dat wel zo’n goed idee? Waarom zou de markt beter voor ons zorgen dan onze eigen regering? Daar moesten we ons vooral geen zorgen om maken. Naast dat de markt alles goedkoper deed werden de zwakkere onder ons  gecompenseerd. Voor iedereen zou het betaalbaar blijven!

Ja, ja... keuzes maken. Blijkt dat de zorg niet goedkoper is geworden noch beter. Blijkt dat er daar enorme winsten worden gemaakt en eigenaren van zorgverzekeringsmaatschappijen zich marktconform belonen. Blijkt dat uiteindelijk de mensen zelf steeds meer mogen betalen, ook de zwakkere broeders en zusters onder ons. Blijkt er bezuinigd te worden op zelfs die zorgtoeslag die in zoveel huishoudens echt nodig is. Tja. Alles behalve de lidwoorden gelogen, zeggen we dan. Al zullen de politici van toen wel bij hoog en laag beweren dat het niet hun keuze was om zo te doen. Maar met de kennis van nu... Ja, zij hebben die keuze gemaakt voor de ons van toen, net zoals de huidige politici deze keuzes maken voor de ons van nu. Tenslotte lopen de uitgaven in de ziektezorg nog steeds de spuigaten uit! Ik heb een tijdje geleden een diagram gezien van wat er van de gasbel in Slochteren werd besteed. Twintig procent ging naar de zorg. De gasbel is op, want blijkbaar hebben we heel erg gas nodig uit Rusland. 

Maar de keuzes die worden gemaakt, daar gaat het om. 1,4 Miljard hebben de zorgverzekeringsmaatschappijen in 2012 aan winst gedraaid, maar er gaat worden bezuinigd op de mensen die het minst kunnen missen. Zo simpel is het dan weer wel. Dat is een keuze die wordt gemaakt.

Toen God de mens schiep was dat met keuzevrijheid, dit in tegenstelling tot de engelen. Die waren misschien perfect en onfeilbaar, maar ze hadden geen keuzevrijheid. De engelen die samen met Lucifer besloten een keuze te maken werden verbannen naar de hel. De mens kreeg keuzevrijheid omdat God ervan uitging dat we uiteindelijk de juiste keuze zouden maken, namelijk zijn pad volgen. Dat de duivel aan de zijn kant een ander pad uittekende was misschien wel, misschien niet voorzien. Degene die geen keuzes willen maken en gewoon het voor hun uitgelegde pad blijven bewandelen zullen als de engelen zijn. Zij die afwijken als de duivelen.

Maar dat is allemaal een mooie fabel, want onder mensen heb je duivels, engelen en ander gebroed, waarvan de laatste in overgrote meerderheid zijn. Wij maken keuzes uit noodzaak of wilskracht en maar wat vaak gewoon omdat iedereen het al doet. Als iedereen ervan overtuigd is dat marktwerking het antwoord is op al onze problemen kiezen we daarvoor, voor die waarheid. We kunnen ook een andere keuze maken. We staan misschien alleen in het oog van de heersende mening, maar dat maakt ons nog geen duivels. We kunnen ook op zoek gaan naar anderen die deze keuze delen. We kunnen ook besluiten in een kabinet een andere keuze te maken.


illustratie M. Ozymantra

Geen opmerkingen:

Een reactie posten