dinsdag 8 april 2014

Van tien naar honderd(en)


Het is al een tijdje zo dat ik me afvraag hoe dit decennium te noemen. Mijn hele leven wordt er al over de jaren zestig gesproken, de vijftiger jaren, the seventies never existed, the roaring twenties, enzovoort. De vorige eeuw was netjes in decades verdeeld. Mode en gewoonte was mooi overzichtelijk. Dat er soms een wereldoorlog mee begon of dat er een Koude Oorlog over verschillende decades uit werd gestreken was op zich lastig, maar ook dat was in te delen. Tuurlijk waren de jaren veertig vooral ramp, maar de tweede helft waren opbouw. Elk decennium het karakter van iemand op tv.

Echt noodzakelijk kan je het niet noemen, dit onderverdelen. Van de negentiende eeuw ken ik eigenlijk alleen de Tachtigers als aanduiding. Misschien is het te lang geleden voor den gewoone Mensch om zich voor de geest te halen hoe het toen was. Was het Belle Epoque ook een decade? Waarom doen we het dan? Waarom zit ik de hele tijd te denken: jaren nul, nee, jaren tien, nee, dat is verwarrend, zitten we dan straks in de jaren twintig? Alweer?

Het lijkt mij, maar dat bekijk ik dan zo van een afstand, dat denken in decades nogal kortzichtig is. Sinds Christus zijn er 2000 jaar verlopen, sinds Gilgamesj zo’n 4000, volgens sommige tellingen. Sinds we uit de grotten zijn gekomen om in tenten of huisjes te gaan wonen zo’n 10.000 jaar. Gaan we die ook in decades verdelen, deden ze het toen ook al?

We willen graag weten wat de komende decade gaat brengen. Na 2020, wat dan? Hoe met de zes jaar daarvoor? Wat vanaf 2030? Het is makkelijk plannen zo, maar er wordt zomaar iets te vergeten. Ik werk in een kerk die al 700 jaar oud is en vast nog 700 zou willen blijven staan. Misschien kan dat, als Nederland niet verdrinkt in het stijgende waterpijl. Maar we maken plannen voor de komende vijf jaar en gaan ervan uit dat er daarna weer een nieuwe planning wordt gemaakt. We proberen het gebouw te behouden, maar is dat voor de komende vijf jaar of die zevenhonderd? Ons referentiepunt is de decade, telkens weer een nieuwe mode, een nieuw karakter een nieuw ding, of een retronieuwe belevenis. De baard is weer in, hoe nu verder? Wordt glitter rond de ogen weer hip in 2040?

Het is een manier om ons beleven hapklaar te houden. We hoeven niet verder te kijken. We hoeven er geen rekening mee te houden dat de komende vijfhonderd jaar wel heel stabiel kunnen zijn en weinig echt veranderen. Wie kan het weten? 

2 opmerkingen:

  1. Just Add Zero. Drink Coke en je wordt tijdloos: http://www.youtube.com/watch?v=Lm4oiLzJs2g

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hahaha, goeie, Bert :) Ik dacht even dat we gespamd werden!

    BeantwoordenVerwijderen