dinsdag 18 maart 2014

Little America - Libertarische Partij Nederland?


Onlangs is bekend geworden dat er een Libertarische Partij is opgericht. Voor het eigenlijke programma moet u maar op de site kijken, maar het is natuurlijk een beetje een vreemde eend in de bijt, een ultra ehmm rechtslinkse partij uit de VS op Hollandse bodem. Hoe meer vrijheid, hoe minder overheidsbemoeienis, hoe beter. Niet dat ik een aanhanger ben van ons leven vol regels, langzaam zo dichtgeslibd dat alleen universitair opgeleiden zich er een weg doorheen kunnen banen. Menig persoon heeft wanhopig aan de telefoon gehangen om eruit te komen hoe bepaalde vergunningenstelsels in elkaar zitten.

Maar minder regels brengt ook vaak minder bescherming met zich mee. Dat is de gedachte die dit soort partijen aandrijft: iedereen moet voor zichzelf kunnen zorgen en degene die dat niet kan heeft in principe pech. De cliché libertair in de VS heeft zo’n gezin met jagershoedjes, bodywarmers vol handige vakjes voor messen en voedselsupplementen, een groot hek met bewakingscamera’s, een bloeddorstige hond en wat mooi schiettuig aan de muur. Een boekenplank met Ayn Rand, Heinlein, David Icke en de bijbel. Je zou ze hier niet graag tegenkomen.

Minder regeltjes is natuurlijk fantastisch voor kleine ondernemers en grote corporaties. De ondernemer kan aannemen en ontslaan zonder problemen, hoeft zich niet druk te maken over hoe groot het terras wordt of dat hij zijn vuil gescheiden aanbiedt. Over de voordelen voor corporaties gaan we het niet eens hebben.

Waarom zouden we het niet moeten doen, nog afgezien van de nadelen voor de minderbedeelden? Nederland is niet voor niets traditioneel gericht op samenwerken. De problemen die de natuur ons de komende eeuwen zal stellen eisen juist de grootst mogelijke samenhorigheid. Dat rijzende water laat zich niet door mooie woorden over vrijheid van overheidsbemoeienis inpalmen.

Wat mij het meest stoort aan dit soort partijen en de mensen die erop stemmen is dat ze zich graag als uitverkoren presenteren. Alsof de daad om zo te denken een religieus verordonneerde daad van opstand is. Want ja, ons landje staat bekend om zijn modderigheid en zucht naar middelmaat. De geest van Droogstoppel is nooit ver weg. Nee, liever dan de weidse blik van de libertair, die mooi alle problemen zal oplossen door alle regels af te schaffen. Uiteindelijk is er weinig opstandigs aan, maar eerder een verder conformeren naar het dominante land van deze tijd, de VS. Misschien is het een extreme kant van dat land met zo weinig angst voor het wassende water, het blijft eerder de zoveelste fantasieloze knieval voor de macht.

5 opmerkingen:

 1. Al begin jaren negentig is deze partij opgericht,

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Beste Thomas, ja, goed om te weten. Ik heb mij inderdaad niet in de geschiedenis van die partij verdiept, In die zin een gemis van mijn kant. Het lijkt mij verder weinig afdoen aan het betoog. Toont vooral hoelang een bepaald gif in de schaduw kan woekeren voor het zijn lelijke kop toont.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik ben libertariër en heb geen jagershoedje, etc. Noch geloof ik dat het libertarisme alle mogelijke problemen zal oplossen. Maar het zijn niet de overheden die de problemen oplossen, maar het maatschappelijk middenveld. En dat is in Nederland bijzonder goed georganiseerd. Ontslagrecht kun je ook in een libertarische samenleving nog steeds vastleggen via een CAO als je daar de behoefte toe voelt. Corporaties hebben juist baat bij een grote overheid. Het zijn de corporaties die steeds aandringen op meer regels. Zij hebben ook lobbyisten in dienst om dat voor elkaar te krijgen. Recentelijk werd bekend dat er 7 lobbyisten per kamerlid zijn. Enfin, ik herken mij dus niet in je verhaal. Als het waar zou zijn zouden we nu met zo'n 60% totale belastingdruk (inkomstenbelasting, premies volksverzekeringen, btw, accijns, ozb, etc.) In een walhalla moeten leven...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Waarom zouden we uberhaupt in een walhalla moeten leven? Zoiets is nooit mogelijk geweest onder welk systeem ook en zal ook nooit gebeuren.

  Ik ben geen fan van alles regelen zoals tegenwoordig gebeurt, maar je redenering loopt mank. Je kan wel beweren dat corporaties behoefte hebben aan een grote overheid, maar dat is niet zo. Ze hebben behoefte aan een overheid die ze kunnen manipuleren, met geld of op een andere manier. In de VS is de overheid een stuk kleiner en minder bemoeizuchtig dan de onze, maar dat is wel waar ze van corporaties legale personen hebben gemaakt. Dat is ook waar het kapitalisme zulke monstrueuze vormen begint aan te nemen (wat het overigens ook al in de 19de eeuw deed ten tijde van de robberbarons zoals Rockefeller) dat veel mensen weer in een vorm van slavernij vervallen, maar dan zonder de bijkomende zekerheid van een dak boven je hoofd.

  Een oplossing voor welk van onze problemen zal dan ook nooit komen van meer of minder overheid, maar in welke mate we rijkdom bij iedereen laten terechtkomen. Daarbij zeg ik niet dat we het communistisch moeten aanpakken. Mensen die harder werken, slimmer zijn, meer talent hebben en zo hebben wat mij betreft ook recht op meer geld. Maar daar moet het bij blijven. Niet meer politieke macht voor die mensen, geen voordelen op basis van hun geld anders dan luxeproducten. Dat je rijker of slimmer bent dan een ander maakt je niet beter dan die ander of van meer waarde.

  Verder vind ik het libertaire gedachtegoed zoals ik het heb begrepen te zeer gericht op het individu en aangezien dat gericht zijn op het individu ons ondertussen een behoorlijk onaangename maatschappij heeft gebracht lijkt dit me geen goede route.

  Bovendien, als je minder regeltjes wilt, waarom zou je dan niet op de VVD of D'66 stemmen? Waarom ideeën importeren uit de VS, wat een geheel ander soort land is met heel andere mogelijkheden? Als Nederland hebben we weinig anders dan hard samen te werken aan een toekomst in deze bijzonder grote wereld. Dat is al lastig genoeg. We zouden dat samen moeten doen en we hebben er al genoeg mechanismen binnen onze maatschappij voor.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Interessant stuk over iets dat heel nauw aan dit stuk is gelieerd: http://www.theguardian.com/commentisfree/2014/mar/26/caring-curse-working-class-austerity-solidarity-scourge

  BeantwoordenVerwijderen