zaterdag 29 maart 2014

Imperium – De gasaanval


Als het veel in het nieuws is ben ik niet geneigd er een blog over te schrijven. Tenslotte doet iedereen dat al. Ik hou mij liever bezig met de dingen die niet of nauwelijks worden gezegd, maar zo nu en dan, en zeker voor het segment ‘Imperium’, ontkom ik er niet aan me bij te voegen in de reeks commentaren zonder einde.

Terwijl ik het voorpaginastuk van de NRC van donderdag 27 maart lees schiet er van alles door mijn hoofd. Ja, Obama heeft gelijk, natuurlijk moeten we meer doen aan onze defensie en natuurlijk moeten we minder afhankelijk van Russisch gas zijn. Wat dat betreft hebben veel mensen gewaarschuwd, maar nee, ik hoorde het Putin al zeggen met zo’n dik Russisch accent, dat we ons geen zorgen hoeven te maken. Hoe verrassend dat we dat ondertussen toch wel doen. Dat hele Rusland-Nederlandjaar was een groot feest van intimidaties. Daar konden we niks tegenin brengen vanwege de afhankelijkheid van het gas uit Rusland.

Maar dan staat er ook in dat stuk dat we vooral veel gas uit de VS zouden moeten importeren en meer aandacht aan ons schaliegas moeten geven. Groningen of de Krim, ik zie nu al dat mensen daar een probleem mee hebben. Hij heeft het ook over het TTIP, wat de handel tussen ons en de VS nog makkelijker moet maken. Maar waarom staat daarin dat bedrijven die zich benadeelt voelen door een land dat niet meer via justitie regels hoeven aan te vechten, maar via privé arbitrage? Daar heb je meteen geen macht meer over. Ja, Obama wil graag strijden voor de rechten van de consument en het milieu, maar de toestand in de VS is wat dat betreft anders dan hier. Voor ons is het een achteruitgang. En afhankelijkheid van de VS voor gas is evengoed niet ideaal te noemen.

Nee, wat ik hier zie is een handige poging om de regels in de EU verder aan die van de VS te verbinden en aan te passen. Ik zie een manier waarop de macht van de VS nadrukkelijker in onze landen gaat gelden. Let wel, van ons wordt verwacht dat wij ons aanpassen. Dat we via de EU Microsoft zover hebben gekregen dat ze Explorer los van Windows gingen verkopen, dat we ook zo’n beetje hebben veroorzaakt dat ieder bedrijf dezelfde aansluiting voor de adapter van de telefoon heeft, zal menig Amerikaans bedrijf hebben geërgerd. Liever zouden ze dat op hun eigen manier oplossen. Door genadeloze concurrentie bijvoorbeeld. Al dat ingrijpen door de staat is maar vervelend.

Is er een alternatief? Niet echt. Je hoort iedereen wel blaten dat we vooral een eigen Verenigd Europa, Verenigd Leger, Verenigd dit of dat moeten opzetten. Iedereen heeft het erover hoe geweldig onze verzamelde economieën zijn enzovoort. Maar uiteindelijk is het een kwestie van focus. Europa is verdeeld, op meer dan één manier. Niet alleen politiek, maar ook cultureel. Europa heeft geen tanden en verwacht dat alles voorgekauwd op het bordje komt, zodat we geen bloed, zweet en tranen hoeven te verspillen. Europa heeft pech, denk ik dan, en kan zich maar beter zo snel mogelijk bij de VS aansluiten.

Maar dat denk ik tijden het lezen van zo’n krantenstuk. Later gaat het malen. Willen we dat echt wel?


Geen opmerkingen:

Een reactie posten