donderdag 13 maart 2014

Het buitenaardse oog – biologie


In deze stukjes wordt onderzocht wat de plaatsbepaling is van de mensheid en een mens vanuit het perspectief van een buitenaards wezen die hierover anderen onderwijst. Hier de eerste, de tweede en derde.


Maakbaarheid van de samenleving, dat is waar een mens druk mee bezig is. Het is als een soort geloof, de overtuiging dat dingen buiten een mens kunnen gebeuren door de toepassing van wilskracht. Hoe onwaarschijnlijk wilskracht als een werkelijk ding is ontgaat menig mens. Zo hoort dat met gelovigen. Waar de cultuur faalt in veranderen houdt de biologie grip.

Biologie is ook natuur, is alles dat buiten en in een mens speelt, maar omvat niet de gehele werkelijkheid. Biologie is het worstelen van de natuurwetten met hun natuurlijke staat van zijn. Alles in het universum dringt zich op tot het verval, maar biologie maakt het mogelijk voor materiekronen om een autonome rol te spelen. Waar waterstof met zuurstof wateratomen vormt die niks anders doen dan verdampen, bevriezen, vloeien, geleiden en corroderen, kunnen ze ook de basis van een levend wezen vormen. Of dit een mens, een eland, een korstmos of onze voorouders betreft maakt niet uit. Alles dat leeft is biologie en probeert zich te ontworstelen aan de rechte gang van de natuurwetten. Biologie is wildgroei, een tumor van het universum.

Wat is maakbaar aan de natuur vraagt altijd een grotere prijs dan eerst voorzien. Elke manipulatie die een mens erop loslaat roept een tegenreactie op die de manipulatie meer dan tenietdoet. Dat dit een mens niet weerhoudt van het pogen de natuur naar de hand te zetten is goed, maar dat dit betekent dat er nooit een volledig succes zal worden bereikt, moet voor zich spreken.

Laten we hier een voorbeeld plaatsen. Een mens heeft gewassen getemd zodat ze eetbaar zijn, sla bijvoorbeeld. Een wonderlijk gegeven, een grootse daad die menig mens al lang is vergeten, maar dit gewas is nu extra kwetsbaar voor roof van allerlei soort. Teveel water doet het rotten, insecten voelen zich er ongewoon toe aangetrokken, knaagdieren vinden het plotseling het lekkerste ding op de planeet. Een mens moet van alles uitvinden en doen om het gewas veilig te stellen, waarbij het er meer energie in steekt dan was gepland. Hier wordt een hele cultuur van boeren rondom opgetrokken die op zichzelf weer allerlei regels en bescherming noodzaakt. Zo trekt een mens zich uit de modder het fort in. Een fort dat de hele tijd onder druk staat van de natuur.

Zo zijn er ook veel verschillen tussen mannen en vrouwen die een biologische oorzaak hebben, maar waarover niet mag of kan worden gesproken binnen de cultuur van een mens. Misschien was het voor emancipatie nodig dat bepaalde verschillen opnieuw werden en worden bekeken, omdat het overduidelijk schijnverschillen zijn, maar er is ook veel dat niet door cultuur kan worden gecorrigeerd. Seks, macht en angst vallen binnen het gebied van biologie.

Om een ander voorbeeld aan te halen van hoe biologie culturele en individuele behoeftes dwarsboomt, of overstijgt als we eerder voor het laatste, een positieve noot gaan, is de vruchtbaarheid van een mens. Als een menselijke vrouw en man geen kinderen willen hebben is dat niet makkelijk. Of ze gebruiken een condoom, wat het plezier vermindert en aldus remt. Of ze gebruiken een hormoonpil, wat veranderingen in de psychologie van de vrouw, of als het eenmaal zover komt van de man, veroorzaakt. Of ze gaan over tot sterilisatie of castratie, wat onvoorziene gevolgen kan hebben voor psychologie en fysiek. Elke ingreep die een mens kan plegen maakt dat de natuur wordt geblokkeerd en veroorzaakt een probleem op een ander vlak. Zonder bescherming is de kans op een kind buitengewoon groot, tenzij een van beide onvruchtbaar is, maar dat veroorzaakt ook vaak groot verdriet.

In de kern is alles dat door biologie wordt voortgebracht, alles dat biologisch is, gelijk in het weerstreven van de onverstoorbare wetten van het heelal. Op het gebied van atomen, elektronen, deelt alles een diepe overeenkomst, maar in hoe er tegen entropie in wordt gegroeid zijn alleen de levende wezens gelijk aan elkaar.Geen opmerkingen:

Een reactie posten