vrijdag 31 januari 2014

Het buitenaardse oog - ordening


In deze stukjes wordt onderzocht wat de plaatsbepaling is van de mensheid en een mens vanuit het perspectief van een buitenaards wezen die hierover andere onderwijst. Hier voor de eerste. Hier voor de tweede.

*


De orde waarin de werkelijkheid een mens beïnvloedt is eenvoudig. Van boven naar beneden:

            Universum – Dat wat alles is, zowel levenloos als levend.
            Biologie – Dat wat alleen het levende is.
            Cultuur – Dat wat alleen van de gemeenschap is, gemaakt door intelligent leven
            Individu – Dat wat enkel een alleenstaand intelligent wezen is.

Natuurlijk geeft menig individu er de voorkeur aan de orde precies vanuit de andere richting te bekijken. Dat verklaart een hoop misvattingen en complicaties.

Uit de ordening kunnen we opmaken dat een mens als individueel vragensteller onder aan de trap van kennen staat. Bij vragen van een mens aan de cultuur zullen antwoorden alleen waarde hebben voor het individu, maar verder geen wezenlijk verschil uitmaken. Vragen met betrekking tot de natuur en de realiteit zijn in zoverre nuttig en werkzaam als ze deze naar de hand van een mens kan zetten. Uit de ordening kunnen we opmaken dat het antwoord altijd tekort zal schieten ten opzichte van het bevraagde.

Er is bijvoorbeeld energie uit fossiele brandstoffen te halen, maar deze zullen opraken en vervuilen bovendien. Er is fossiele brandstof te maken, maar dit kost energie gelijk aan of meer dan de hoeveelheid energie die eruit kan worden gehaald. Een mens ziet dit als een gevolg van de natuurwetten. Er is een biologische kopie van een mens te maken, maar net als bij kopieën van papier zal er kwaliteitsverlies zijn. Een kopie van een kopie zal zelfs slechter uitvallen. Het doorfokken van de hond, een vorm van kopiëren, heeft alleen maar kwetsbare rassen opgeleverd ten opzichte van de originele hond, de wolf. Natuurlijk krijgt een mens daar een dociele wolfsoort voor terug.

Hoewel dieren als individu zelden de wereld om hen heen kunnen beïnvloeden zoals een mens kan, toch zijn ze niet alleen biologie. Ze bewandelen de weg van biologie naar cultuur naar individu en op deze weg zijn wij intelligente wezens het aan hen verplicht ze daarin te steunen zover als biologisch mogelijk is. Dit hoeft het genieten van vlees in de maaltijd niet in de weg te staan, aangezien dat des biologie is.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten