donderdag 12 december 2013

Imperium – Handelsverdrag of mishandeling?


In een eerder aflevering van Imperium (hier) had ik het over het NSA-schandaal en hoe weinig repercussies dit voor de VS blijkt te hebben. Ik zag het als een aanwijzing dat de VS meer in macht is gegroeid, dit in tegenstelling tot wat in de populaire media wordt beweerd.

~

Je zou denken dat na het recente NSA-schandaal landen zich twee keer bedenken voor ze weer verdragen met de VS afsluiten (hier en hier). Niet dat ze dat nooit meer zouden mogen doen, maar een verdrag kan een mooie kans zijn het een en ander af te dwingen. Je kan de onderhandelingen in jouw voordeel laten uitvallen omdat je op een hoger moreel plan lijkt te staan. De tegenpartij is eigenlijk bijna verplicht iets aan je toe te geven als genoegdoening. Of dat bij de recente nieuwe handelsafspraken (hier) tussen de VS en de EU is gebeurd is onduidelijk. Het lijkt er in ieder geval niet op.

In de VS hebben bedrijven het recht om iemand aan te klagen op dezelfde manier dat een Amerikaan iemand in de VS zou mogen aanklagen (hier). Dat komt doordat bedrijven worden beschermd door het veertiende amendement (wikipedia hier en hier), wat in het leven is geroepen voor de bescherming van ex-slaven. Het zegt dat iedereen die geboren is in de VS dezelfde rechten heeft. Bij de nieuwe handelsafspraken is bedongen dat bedrijven net als in de VS ook in de EU het recht krijgen iemand, in dit geval een staat, aan te klagen als hun belang wordt geschaad.

Is dat erg? Is het vervelend als een gekozen parlement wetten niet kan uitvoeren omdat een bedrijf zich bedreigd voelt (hier)? Is het fout als regeringen bang worden wetten voor te leggen die bedrijven kunnen schaden? De EU heeft nog niet zo lang geleden Microsoft gedwongen ook andere browsers toe te laten. Dat zou dan waarschijnlijk succesvol zijn bestreden. De EU heeft ook afgedwongen dat alle opladers van mobiele telefoons dezelfde interface kregen. Dat had dan misschien ook succesvol kunnen worden bestreden.

Je zou toch denken dat dit allemaal ten nadele is van wetgeving binnen de EU. Ook van individuele staten. Het ziet er naar uit dat we slechte onderhandelaars hebben of er is iets vreemds aan de hand. Worden de economieën van de EU en de VS gelijkgetrokken in het voordeel van de laatste? Is onze gemeenschappelijke markt niet groot genoeg om er op zijn minst meer voordeel uit te halen? Wat missen wij hier? Wat gebeurt er op de achtergrond dat ons wordt onthouden door slordige of luie verslaggeving? Geeft al dat afluisteren genoeg informatie om onze politieke en economische leiders te chanteren? Stoute plaatjes van Rutte en Cameron in een Gay Sex Dungeon?

Wat het ook is dat hier gebeurd, het lijkt erop alsof de VS haar invloed nog verder verbreidt, terwijl je zou denken dat iedereen nogal huiverig moet zijn voor de Amerikaanse opvatting van kapitalisme. Het is niet alsof de VS erg meewerken aan milieuverdragen, sociale vangnetten of regulatie van hebzuchtige bankiers en beurshandelaren. Het is ook niet alsof bedrijven met zoveel rechten opeens betere mensen worden (hier, hier en hier).


Geen opmerkingen:

Een reactie posten